[O1] Śruby alufelg

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marh
    Classic
    • 2011
    • 19

[O1] Śruby alufelg

a może Accord 320KM :?:

tylko że cena jest lekko z dupy
  • imported_Pikuś
    Classic
    • 2010
    • 15

[O1] Śruby alufelg

Kupiłem Octavię I na alufelgach, kilka dni przed odbiorem do serwisu dostarczyłem felgi stalowe na które zamontowano mi zimówki (wyjechałem na zimówkach). Czy na wiosnę będę miał niespodziankę? podobno śrubami od felg stalowych niemożna przykręcać alufelg (za krótkie) czy można na odwrót śrubami od alufelg przykręcić stalowe. Jak sprawdzić?

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

w O2 ori alu przykręca się tymi samymi śrubami co stalowe, podejrzewam, że tu jest tak samo
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Mihau
        RS
        • 2009
        • 7461
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

ja mam alu skody od L&K na tych samych śrubach co teraz mam stalówki i jakoś wszystko jest git (koła nie odpadają)
        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez pato.TDi
          ja mam alu skody od L&K na tych samych śrubach co teraz mam stalówki i jakoś wszystko jest git (koła nie odpadają)
          no własnie, i teraz pytanie jakie felgi ma kolega
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• mobil
            Ambiente
            • 2009
            • 139

Felgi aluminiowe są produkowane jako felgi uniwersalne oraz dedykowane pod konkretne marki samochodów. Felgi uniwersalne, w większości przypadków wymagają użycia pierścienia centrującego oraz zastosowania śrub lub nakrętek o określonej długości i skoku gwintu. Takie śruby lub nakrętki oraz pierścienie centrujące dołączone są do felg jako zestaw montażowy. W przypadku felg dedykowanych nie stosuje się żadnych pierścieni centrujących a felgę należy przykręcać tymi samymi śrubami lub nakrętkami, które są na wyposażeniu seryjnym samochodu. Przed montażem felg należy pierścień centrujący posmarować smarem grafitowym zarówno w wewnętrznej jak również na jego zewnętrznej części. Czołową część piasty oraz część felgi do niej przylegającą należy oczyścić tak, aby powierzchnie ich styku były bez jakichkolwiek ciał obcych lub środków konserwujących. Nakrętki i śruby dokręca się kluczem dynamometrycznym z zastosowaniem momentu o wartości 120 Nm. Montaż felg aluminiowych zalecamy przeprowadzić w wyspecjalizowanym zakładzie. Zachowanie połysku oraz wysokiej jakości powłoki lakierniczej wymaga analogicznego traktowania jak karoseria samochodu.
            http://emmu.pl
            ----------------------------------------------------------
            W końcu robi się to, co się lubi.

Komentarz

• aymoo
              Drive
              • 2010
              • 53

Do wyczerpującej wypowiedzi mobila mogę dodać jedynie, że w przypadku felg "uniwersalnych" występują różne rodzaje śrub w zależności od felgi, nie chodzi tylko o ich długość i skok gwintu, ale też kształt główki - kulisty, stożkowy itd. W swojej Ibizie mam kuliste krótsze śruby do stalowych felg, stożkowe dłuższe + pierścień centrujący dla alufelg TOORA. Tak jak wspomniał mobil komplet śrub i pierścieni dostajemy z felgami jako "zestaw montażowy"
              Załączone pliki
              Tworzę fajne strony internetowe - www.aymoo.pl Dla OCP rabat!
              Moja Octa: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=528676#528676

Komentarz

• zielony49
                Ambiente
                • 2009
                • 180

Ja przekladam kola ze satlowych na uluminiowe sezonowo ale śruby te same, nic się nie dzieje, i nigdy na tym sie nie zastanawialem , Wien że po nalożeniu felg aluminiowych po przejachaniu 100-200 km trzeba dokrecic sruby, skasowac pozosatajace luzy, Takie zalecenie otrzymalem od serwisantow.
                Dipol

Komentarz

• hanjan
                  Drive
                  • 2009
                  • 50

Wczoraj w aso kupiłem na lato nowe felgi alu. ENZO X. , dostałem do nich śruby i pierścienie centrujące. Ponieważ to jeszcze nie sezon więc zamontowano mi opony z wyważeniem kół i całość narazie poszła do garażu. Pierścienie centrujące mam nie założone. Mam pytanie czy te pierścienie wciska się z dużym oporem do felgi?, zrobić to samemu czy jechać z wymianą kół do aso ?.

Komentarz

• blackrs
                    RS
                    • 2008
                    • 4829
                    • Superb II combi (3T5)
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

u mnie tez ida te same na alu i slalówki ale poprzedni moj samochod czylie meganka miala slalówli jak kpowałem potem dokupiłemsobie piekne alu przykreciłem tymi samymi śrubami pzrejechałem 4 km cos zaczeło stukac w potem walic po 5 km juz był wielki chuk i zjeżdzajac na pobocze w ostatniej chwili sie zatrzymałem samochod a samochod osiadł wysiadam z auta a tam jedne kolo wisi an jednej wykrzywionej śróbie i mały włos i by sie koło urwalo. winych kolach sruby tez były luźne co sie okazało akurat do tych felg co zakupiłem były potrzebne dłuższe sruby o dziwni nie pokrzywiło mi felg i skonczyło sie na strachu wiec jak felgi nei sa oryginalne skody to radze zajechac do wulkanizacji i przy zakaldaniu niech ktoś sparwdzi tak dla pewnosci cyz te beda odpowiednie
                    BYŁA o1 rs
                    BYŁA o2 1.6
                    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• marekzu
                      L&K
                      • 2007
                      • 1412
                      • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez hanjan
                      Mam pytanie czy te pierścienie wciska się z dużym oporem do felgi?,
                      One same prawie wskakuja do otworu w feldze - bez problemu mozna samemu zrobic

Komentarz

• Christopher0404
                        Classic
                        • 2009
                        • 22

czy ktoś wie ile minimalnie skoków śruby powinno być wkręconych tak by nie okazało się że szpilka jest za krótka
                        Christopher

Komentarz

• slavi
                          Rider
                          • 2004
                          • 422

Zamieszczone przez Christopher0404
                          czy ktoś wie ile minimalnie skoków śruby powinno być wkręconych tak by nie okazało się że szpilka jest za krótka
                          po wkręceniu ma 1-2 mm wystawać za flanszę

Komentarz

• hanjan
                            Drive
                            • 2009
                            • 50

Zamieszczone przez marekzu
                            One same prawie wskakuja do otworu w feldze
                            To twoje stwierdzenie jest prawdziwe.
                            Jak zadawałem pytanie w sprawie montażu felg alu. (w parę godzin po zakupie) nie miałem czasu wcześniej wszystkiego pooglądać. Dzisiaj okazało się wszystko proste i oczywiste. A wczoraj dodałeś mi otuchy.

Komentarz

Pracuję...